Hungarian Home

Award-Winning Hungarian Home Combines Old-World Charm With Modern Style

 

Hungarian architects András Varsányi, Péter Pozsár and Norbert Vas have given the traditional Hungarian farmstead a modern refresh with their design of the Wooden House, a contemporary country house completed for approximately 500,000 euros ($585,300 USD). Located in the small village of Algyő in the Great Hungarian Plain, the tranquil family retreat was conceived as an antidote to bustling city life. Although the new home is undoubtedly modern, it also shares the same footprint as the old farmhouse it replaced and is heavily inspired by the values of Hungarian folk lifestyles.

Winner of the audience’s vote at the Media Architecture Awards, the Wooden House has tapped into the growing demand for indoor-outdoor living. Varsányi, Pozsár and Vas used the layout and classic cross-section of a traditional Hungarian farmstead as the base of their project and then adapted the structure for modern uses. The areas that would have been used for animal stalls, for instance, were redesigned as garages. Unlike the introverted nature of typical homes, the Wooden House feels bright and airy thanks to an abundance of glazing.

“Modern design can often fly in the face of the traditional values of the past,” the project statement reads. “In some cases it can aim to improve by ignoring the needs and concerns that we once had, but this architectural design in Hungary shows that — for home structures, at least — those same values are just as important now as they ever were. This modern farmstead is expressing the contemporary need for smart integration into an environment while extolling the traditional values that comes from the building’s folk inspiration.”

The key to the design is the home’s central courtyard, which is enclosed on three sides and looks out to the surrounding acacia forest. The courtyard and a sheltered club space also connect the living areas with the bedrooms. The architects chose timber as the predominate material to relate the building with the landscape and minimize environmental impact.

Source: inhabitat

Newsletter Subscription

Your request was successfully sent!

Close

Top