Green-Roofed Home In Atlanta

Green-Roofed Home In Atlanta Offers A Digital Detox With Lush Nature Views

 

Designed to focus on life in the outdoors, the Split Box House in Atlanta is a quiet, nature-inspired retreat for a family eager to escape from the distractions of the digital world. Designed by local architectural practice DiG Architects, the green-roofed home emphasizes both energy efficiency and indoor-outdoor living throughout. In addition to lush landscaped roofs that help mitigate stormwater runoff and energy consumption, massive low-E windows flood the interior with natural light to reduce dependence on artificial lighting.

Covering an area of 2,646 square feet, the Split Box House was created for a busy working couple with three children who wanted a home refreshingly different from the “surrounding banal spec homes, each a louder spectacle than the next.” As a result, the architects focused on a simple and contemporary design that started as a long, 22-foot-wide rectangular volume — the width was based on the distance that a reasonably sized wood truss can span — that then morphed into two rotated and perpendicularly set L-shaped volumes, each roughly equivalent in size and housing the public and private spaces separately.

“Arranged in an efficient pattern to eliminate waste, the primary exterior cladding of the box is a low-maintenance gray cement panel,” the architects said. “The panels, attached as an open joint ventilated rainscreen system, help manage moisture intrusion and reduce energy consumption. A complimentary warm ipe wood, alluding to the softer interiors of the house, clads the cuts. Comprised of the bedrooms upstairs and the guesthouse on the main level, the private functions bridge across a covered breezeway creating an outdoor room with a view corridor to the woods and access to the main and guest house entrances.”

The light-filled interiors are mostly dressed in white walls, timber surfaces and minimalist decor so as not to detract attention from the outdoors. A series of site walls were built to mitigate the steep property and form a terraced garden planted with long grasses that reinforces the geometric form of the house.

 

Source: inhabitat

Newsletter Subscription

Your request was successfully sent!

Close

Top